Thursday, June 17, 2010

melayu

Terdapat beberapa maksud yang diberikan terhadap perkataan Malay dalam laman web urban dictionary di sini http://www.urbandictionary.com/define.php?term=malay

walaupun ini bukan contoh yang terbaik berdasarkan konsep asas urban dictionary itu adalah kamus, tetapi inilah salah satu maksud Malay yang diberikan.

I’m not malay. But been living with them almost whole my life. I first realised that malay are rediculous when I entered UiTM in West M’sia. My perception toward them changed. I aggree that they’re lazy in so many things & talk big but do less. I always feel frustrated when dealing with them either in government or private sector & most of the time I end up push them or scold them. If government dont have a policy to help them, i think they’re end up jobless. Malays are too emotional than rationale in handling issues.

from my personal experiences!! malays are too dependant on our stupid REALLY REALLY STUPID RACIST government.


Selain itu, maksud-maksud yang lain juga menjurus kepada perkara-perkara yang sama, iaitu melayu malas dan terlalu bergantung pada status bumiputra dan bantuan kerajaan, berfikiran sempit, tidak rasional, bodoh dan lembab pemikirannya.

Secara umumnya, mungkin apa yang telah ditulis di dalam urban dictionary dalam mendefinasikan Malay itu bersifat rasis, atau pandangan yang kurang matang, (contohnya menuduh melayu emosional, padahal diri sendiri menulis secara emosional-from my personal experiences!! malays are too dependant on our stupid REALLY REALLY STUPID RACIST government) tetapi itulah pandangan yang saya percaya dimiliki oleh ramai rakan-rakan bukan Melayu di Malaysia. Mungkin majoriti bukan Melayu mempunyai pandangan sama seperti maksud-maksud yang telahpun di tulis di dalam laman web tersebut.

Dan kita sebagai Melayu mungkin akan merasa marah dan kecil hati terhadap apa yang telah ditulis, mungkin kita akan menjadi benci kepada kaum lain, mungkin kita jadi bertambah curiga, mungkin kita mahu melibas kepala mereka dengan parang panjang, atau menikam perut mereka dengan keris;

tetapi sekiranya kita menerima pandangan ini secara terbuka dan berlapang dada, saya kira ia lebih mudah, dan lebih baik pula, kerana kita akan berusaha menjadi lebih rajin, lebih bijak dan terbuka. Kalau memang kita telah sedia rajin dan bijak, menerima pandangan sebegini, menambahkan lagi kerajinan dan kebijaksanaan kita. Dan hasilnya tentu sahaja lebih baik. Tentu sahaja lebih baik berbanding melolong-lolong seperti anjing.

Maka apabila saya melihat kemunculan kumpulan-kumpulan pejuang melayu seperti PERKASA BANGKIT, GERTAK, Pro-WARIS dan sebagainya yang katanya memperjuangkan hak-hak melayu, saya sangat-sangat menunggu kemunculan kumpulan melayu yang memperjuangkan penghapusan hak-hak melayu. Mungkin Persatuan Melayu Menentang Status Bumiputra, atau singkatannya, PEMALAS.

Oh Ya, kerana membaca maksud di Urban Dictionary, saya cuba untuk menjadi lebih rajin lagi. :)

2 comments:

kingbinjai said...

ala apa susah tak suka bole blah kuar dari negara ini.dulu korang sume pendatang

mukhsen_x said...

Ho ho. Tenang-tenang aja kang mas.