Thursday, February 25, 2010

Selamat Maulidul Rasul

Moga-moga kita memperingati hari ini, berarak keliling kota, berselawat dan memuji, bukan sebagai satu tebusan dosa, untuk melupakan pemimpin agung ini (dan ajarannya) sepanjang tahun. Atau moga-moga bukan seperti menyambut hari jadi seorang kawan, sebagai satu penzahiran - hah tengok, engkau memang aku tak lupakan!

Moga-moga kita teringat, betapa jarak masa yang semakin jauh telah menjauhkan kita, zahir dan batin. Betapa kita berpecah, padahal baginda menyeru kita untuk bersatu, di bawah satu payung iaitu Islam.

(Maaf, beberapa perenggan selepas ini yang telah disiar telahpun dipadam. Saya kira pandangan saya terhadap kedua-dua pihak yang terbabit ada kemungkinan untuk silap, dan boleh menimbulkan prejudis. Sesiapa yang telah membacanya, saya kira moga-moga tidak terpengaruh dengan apa yang telah tulis. Walaupun tidak ada kemungkinan untuk mereka membaca blog ini, saya juga memohon maaf daripada kedua-dua mereka, atas penghakiman dan tuduhan yang telah dibuat. Memang pada waktu itu saya sangat sedih, kecewa dan marah, dan atas dasar itu apa yang saya tulis adalah disebabkan pengaruh emosi pada waktu tersebut. Saya tidak rasional. Saya telah melihat dari sudut yang sempit. saya melihat dari pandangan pihak saya seorang. Pada waktu itu saya tidak patut menulis esei. Mungkin cerpen atau puisi lebih baik. Yang lebih absurd atau dengan watak bukan-nama-sebenar moga-moga saya tidak disalahkan oleh Tuhan kalau apa yang dinyatakan itu tidak benar)Seperti Tuhan tidak tahu apa yang ada di dalam hati saya?

Sunday, February 21, 2010

Lambakan Warga Asing.

(Bila memikirkan isu ini, saya teringat teori Rainwonder bahawa kita semua adalah makhluk asing. Dan sungguh, saya percaya pada teori tersebut)

Ada menteri kata, beliau terkejut dengan lambakan warga asing. Mungkin beliau pura-pura terkejut, supaya kelihatan tidak tahu apa-apa tentang isu ini. Mungkin beliau memang benar-benar tidak tahu, dan tidak diberitahu pegawainya. Mungkin pegawainya tidak diberitahu oleh penolong pegawainya. Mungkin penolong pegawainya tidak diberitahu oleh jurutekniknya. Entahlah, kita pun tidak tahu.


Tetapi tentang pekerja asing ini, saya rasa saya sudah jelaskan dalam posting bertajuk Anti-globalisasi dan Negara dunia ketiga. Tapi mungkin panjang, dan susah nak faham. Kita permudahkanlah. Ini seperti permainan bangau oh bangau. Sungguh menarik, budak tadika pun menggemarinya.


Pekerja asing, oh pekerja asing, kenapa ramai sangat? Macam mana aku tak ramai, kerja ada banyak. Kerja oh kerja, kenapa engkau banyak? Macam mana aku tak banyak, orang tempatan tak nak kerja. Orang tempatan oh orang tempatan, kenapa tak nak kerja? Macam mana kami nak kerja, gaji tak sepadan dengan kos sara hidup. Gaji oh gaji, kenapa tak sepadan? Macam mana nak sepadan, kos buruh kena kurangkan. Kos buruh oh kos buruh, kenapa nak kurangkan? Macam mana tak boleh kurang, nanti pelabur lari. Pelabur oh pelabur, kenapa engkau nak lari? Macam mana kami tak lari, memang kami pemodal, memang kami kapitalis.


Kapitalis ini yang terdiri daripada syarikat-syarikat multinasional akhirnya mengaku dengan angkuh seperti ular dalam bangau oh bangau. Kapitalis yang fokusnya adalah kebendaan, memang yang paling utama ialah bagaimana keuntungan ditingkatkan. Dan yang selalu dilupakan ialah masyarakat kelas bawah iaitu pekerja.


Menteri tersebut juga khuatir, lambakan warga asing ini boleh menjejaskan imej negara pada pandangan pelancong asing. Menurut suratkhabar tersebut, ianya boleh menjejaskan imej kawasan dengan memaparkan gambar sekumpulan warga asing yang melawat-lawat kotaraya ketika tahun baru cina yang lalu. Persoalannya, adakah kerana mereka pekerja asing, maka mereka tidak boleh melancong sebagai pelancong asing?Atau adakah kerana mereka datangnya dari negara-negara miskin? Atau adakah kerana mereka gelap sedikit? Ok, kita lihat dua gambar ini, satu yang disiarkan oleh akhbar tersebut, dan satu lagi ialah gambar yang mengalami pencerahan.


Disiarkan akhbar.

Ramainya warga asing!
Cuti panjang sempena Tahun Baru China diambil kesempatan oleh puluhan warga asing untuk bersiar-siar di bandar-bandar besar sekitar Lembah Kelang. Di ibu negara semalam, banyak kawasan tumpuan membeli belah terkemuka dipenuhi oleh golongan ini termasuk ramai yang didapati melepak sehingga menjejaskan imej kawasan sekitarnya.


Selepas pencerahan.

Ramainya warga asing!
Cuti panjang sempena Tahun Baru China diambil kesempatan oleh puluhan warga asing untuk bersiar-siar di bandar-bandar besar sekitar Lembah Kelang. Di ibu negara semalam, banyak kawasan tumpuan membeli belah terkemuka dipenuhi oleh golongan ini termasuk ramai yang didapati melepak sehingga meningkatkan imej kawasan sekitarnya.

A ah, memang, gambar nombor dua nampak lebih bergaya. Mungkin mereka lebih cerah, dan kelihatan lebih kaya.

Bersatulah Pekerja-pekerja asing di Malaysia!

(Buat kawan-kawan dari Indonesia ketika di Pahang dahulu, jiran sebelah rumah , dan hadapan rumah dari India di Shah Alam)


Pekerja-pekerja asing di Malaysia

dari Indonesia, Bangladesh, Vietnam, Kemboja,

China, India, dan negara-negara dunia ketiga

telah diganyang

diperas kerana mereka perlu kerja

terhina dan tersipu-sipu


Mereka fikir kamu datang sini bersenang-lenang

dan bila mereka sedang cuti panjang

kamu pilih sebagai waktu libur, melancong di kotaraya lengang

waktu tiada kedai dibuka untuk membeli belah

kerana kamu pun bukanlah mewah

tapi mereka kata kamu mencemar kualiti visual ruang

nanti pelancong dari Eropah dan timur tengah tak mahu datang.


Wahai pekerja-pekerja asing Malaysia

dari rumah kedai yang penuh sesak

hingga rumah kongsi hapak

sekarang sudah tiba masa kamu sedar

sudah cukup kamu diperas dan dihina

pulang saja ke negara asal di mana-mana

bakar sahaja rumah politikus dan perasuah

bina negara baru yang aman damai

dan panggil kapitalis multinasional membina kilang

biar industri di malaysia bungkus

bila kapitalis-kapitalis lari berambus.

biar sahaja bangunan-bangunan yang memang lambat siap

terbengkalai jadi rumah penghidu gam dan kongsi gelap.


Tetapi kalau kamu sudah sayang ini negara

pergilah jumpa menteri dalam negeri segera

Minta supaya kamu boleh jadi warganegara Malaysia.


Plagiat daripada : Bersatulah Pelacur-pelacur Kota Jakarta oleh: WS. RENDRA

Friday, February 19, 2010

Mimpi dan TiubKamu

Freud berpendapat, mimpi boleh menginterpretasi keinginan bawah sedar dengan mengkelaskan maksud simbol tertentu berdasarkan imej-imej dominan. Kesilapan Freud adalah tidak menyedari atau mengabaikan perbezaan individu (malahan saya fikir secara umum, diulangi dalam teori-teori beliau yang lain). Setiap individu mempunyai imej masing-masing bagi menggambarkan sesuatu perkara. Contohnya, bagi membayangkan laut di dalam fikiran, terdapat perbezaan seperti kedudukannya (tepi pantai, atas kapal di tengah laut, dalam laut) gambaran (kelam, cerah), suasana (ceria, muram, sepi, meriah), dan sebagainya. Selain itu, imej yang wujud dalam mimpi adalah sangat tidak konsisten untuk membuat interpretasi daripadanya. Malahan, selalunya ia tidak bermaksud apa-apa, hanya imej-imej rawak yang dikutip oleh otak ketika kita sedang tidur (Apabila kita tidur, otak kita sedang berehat, tetapi tidak mati, lalu ketika inilah otak yang masih bekerja secara pasif menggerakkan mimpi kita dengan imej yang dipetik secara rawak, dan selalunya imej yang paling kuat wujud pada ketika itu).


Imej ini datangnya dari persekitaran dan pengalaman hidup kita, begitu juga naratifnya. Tetapi kerana sifat rawaknya, selalunya naratif itu adalah tidak masuk akal, aneh, absurd, dan melampau. Peristiwa-peristiwa yang mengejutkan yang kita telah alami seperti kematian keluarga terdekat mungkin akan masuk ke dalam mimpi kita apabila tidur. Imej-imej ini juga mungkin boleh datang daripada filem-filem yang kita tonton, atau imaginasi yang kita cipta apabila membaca buku. Mimpi berlaku daripada sisa-sisa kesedaran ketika kita sedang tidur. Mimpi yang paling jelas dan kuat gambarannya adalah apabila tahap kesedaran itu tinggi. Kebiasaanya awal dan penghujung waktu tidur. Mimpi juga adalah satu naratif yang tidak kita dapat kawal dengan minda sedar kerana kita sedang tidur dan otak berada dalam keadaan pasif.


Pagi tadi aku mimpi sebuah kemalangan ngeri. Langgar pokok. Penumpang belakang tak sedar diri. Ada dua orang yang tersangkut di pintu sebelah penumpang hadapan, terhimpit, seorang tersangkut celah kelangkangnya (wajahnya adalah wajah seorang kawan). Ada banyak darah yang keluar dari celah itu. Orang ramai berpusu-pusu datang. Kedua-dua yang tersangkut itu berjaya melepaskan diri, lalu terbaring di atas tar jalan. Mimpi itu fokus kepada kawan yang pecah kelangkangnya yang mengerang sehingga terangkat-angkat badannya menahan sakit. Tulang lengannya terkeluar di atas bahu. Keadaannya sungguh tersiksa. Ada suara yang mengajarnya mengucap, tapi bukan suara aku. Aku tak nampak orang lain dalam skrin mimpi tersebut kecuali mangsa, sebelum tiba-tiba muncul tangan memegang telefon bimbit menghalang penglihatan, kemudian muncul lagi satu, dan lagi satu tangan dengan telefon bimbit. Wth? Aku kata dalam hati. Mereka sedang merakam video telefon dan mengambil sudut yang lebih dekat dengan wajah mangsa mungkin sebab kamera telefon, zoom & pixelnya kecil. Tiba-tiba aku teringatkan sesuatu, lalu terus tersedar. Aku teringat aku tertengok video youtube yang menunjukkan kemalangan maut semalam (video tu tak tunjuk pun keadaan mayat, hanya yang telah bungkus dengan surat khabar). Patutlah mimpi aku tu macam dari kamera telefon. Resolusi kecil dan bergoyang. Keadaan paling horror dalam mimpi tu bukannya kemalangan, keadaan mangsa, atau penderitaannya, tapi bila kamera telefon tiba-tiba muncul. Horror! Sampai saat matipun, kamera telefon akan mengekori anda sebelum dikongsi dalam tiub.

Wednesday, February 17, 2010

Perempuan melayu bogel

Anda sedang lepak di kedai mamak. Berbincang tentang kesilapan ulama kaum tua dan kaum muda dalam menangani perbezaan pendapat. Aa.. Ok lah, berbincang pasal perkara yang lebih penting, peluang mengembangkan bisnes karipap anda di internet, contohnya. Kemudian datang seorang lelaki hendak menjual buku cerita kanak-kanak (anda boleh andai dengan melihat muka depan berwarna-warni buku-buku di tangannya). Selepas (atau belum sempat) dia beri ucap selamat, anda akan geleng kepala, atau goyangkan tangan, sebagai isyarat anda tidak berminat, atau kalau anda lebih sopan, anda ucapkan terima kasih; saya tak berminat. Lagipun anda sedang berbincang perkara penting. Lagipun anda bujang, tak ada anak. Lelaki itu pergi, anda menjeling dengan perasaan antara kasihan dan meluat, tetapi dalam hati anda mungkin ada rasa meradang kerana diganggu sewaktu berbincang bisnes karipap (mungkin nanti anda akan tulis di blog, betapa penjual jalanan yang cukup berleluasa ini mengganggu ketenteraman dan privasi).


Tetapi bagaimana kemudiannya datang pula perempuan cantik seperti Anna Raffali, menjual produk yang sama? Sekurang-kurangnya anda akan beri peluang padanya untuk mempromosi bukan? Bagaimana kalau dia memakai skirt pendek yang menampakkan peha putih dan gebu. Aaaa.. Ok lah, bukan Anna Raffali. Nur Fazura Sharifuddin, contohnya. Dengan suara menggoda, dia merayu anda supaya membeli buku cerita kanak-kanak tersebut (watak anda dalam cerita ni ialah lelaki, normal, ok nyah!). “Walaupun saya tak baca, saya jadikan hadiah kepada anak-anak saudara saya”, katanya. Tiba-tiba anda teringatkan anak saudara di kampung yang memerlukan bahan bacaan. Anda beli satu. “Buku ini istimewa kerana mampu meningkatkan daya kreativiti, 100 peratus dijamin,” Fazura menerangkan kebaikannya beserta statistik. Nombor ialah matematik. Matematik ialah logik. Logik ialah benar. Kamu ada 5 anak saudara, kamu beli lima. “Tapi sekarang ada promosi,” suara lunak dari bibir menggoda itu serentak dengan kelipan maskara. “Ada cabutan bertuah. Hadiahnya bermalam bersama.. eh silap, RM10,000.” Setiap anak saudara anda mahu hadiahkan 2 buah buku cerita. Jadi anda beli 10.


Secara umumnya anda tidak terasa rugi. Malahan anda dapat berbakti kepada anak-anak saudara. Anda juga tidak rasa meluat diganggu privasi (Fazura, beb!). Tetapi kerana itu Fazura, syarikat pengedar buku terpaksa membayar upah yang tinggi. Selain itu, ada kos untuk menampung hadiah RM10,000 lalu harga buku yang kamu tak perlukan itu, yang kamu beli 10 buah itu, ialah tiga kali ganda daripada apa yang dijual oleh lelaki yang datang sebelumnya (dan lagi satu, membaca buku cerita memang secara tabiinya boleh meningkatkan daya kreativiti). Adakah kamu rugi? Tiga kali ganda memanglah rugi! Lagipun kamu takkan dapat ngurat Fazura. Kebarangkalian 1 per sejuta. Dan kebarangkalian untuk menang 10,000 ialah 1 per 100,000! Tak rugi juga eh? Ye la, ada juga kebarangkalian, walaupun kecil (Fazura, beb!).


Saya tidak menyatakan promosi itu salah, ia sangat penting dalam perniagaan tetapi menunjukkan bagai mana secara psikologinya kita terpedaya sehingga membelanjakan wang yang lebih pada sesuatu yang tidak perlu pun (dan kenapa di dalam rumah anda ada 10 tong penapis air yang anda cuma guna satu, walaupun sebenarnya tak perlu pun). Bagaimana dengan kaedah pemasaran yang bijaksana, anda tidak sedar anda telah terpedaya (iaitu melakukan sesuatu yang pada asalnya anda tidak mahu). Bagaimana ruang privasi anda telah dicerobohi seperti kelibat ikon iklan Nuffnang ketika membaca blog, macam iklan kecil yang bergerak-gerak di bawah skrin ketika menonton TV (masa komersil yang memang dah cukup panjang tu tak cukup lagi eh?).


Selain itu, berdasarkan kajian di zon perindustrian di China, Wal-Mart, Ralph Lauren, Esprit, Nike, Adidas, J.C Penny dan lain-lain brand terkenal, hanya membayar 87 sen dan ada yang sehingga 13 sen sejam kepada pekerja-pekerja kilang mereka. A July 2008 investigation by Australian Channel 7 News found a large number of cases involving forced labour in one of the biggest Nike apparel factories. The factory located in Malaysia was filmed by an undercover crew who found instances of squalid living conditions and forced labour (yang in English ni aku copy dari Wikipedia Nike Inc. malas nak translate). Untuk strategi pemasaran pula Nike sebagai contoh membelanjakan 2.3 billion pada tahun 2008, satu jumlah yang cukup banyak untuk tujuan memperdayakan psikologi anda.


Secara asasnya, Kasut Gombak juga mempunyai kualiti yang setanding Nike, tetapi tentu sekali tidak dapat bersaing dari segi pemasaran dan periklanan. Kekuatan Nike adalah pada jenamanya, bukan pembuatannya. Disebabkan strategi periklanannya, waktu bermain bola, anda mungkin akan perasan diri anda ialah Cristiano Ronaldo kalau memakai Nike Mercurial Vapors.


Dalam pada itu, tajuk di atas, adalah strategi pemasaran semata-mata. Wakakaka.

Monday, February 15, 2010

Rebel?


We are leftist. We are not a bunch of angry-people-because-we-have-a-miserable-life-so-we-want-others-especially-who-had-good-life-and-rich-to-suffer-just-like-we-are or people-who-love-violence. We are leftist because we see things differently from you, so we can see things that you might not. We have a different perspective because we see from different view - the left angle. So listen to us sometimes, maybe it will open your eyes to see the blind spots that you always miss.

Kerana itu selalunya kami melihat dari sudut yang terpinggir. Yang selalunya dari kaca mata orang miskin dan tertindas. Seperti Guavera yang merentas Latin Amerika lalu sedia menderita kerana melihat ketidakadilan yang melata (He chose communism is his political view that we should do respect in term of situation and time that he was in). Dari kaca mata pekerja Industri yang diperas tenaganya kerana mereka miskin dan terdesak untuk bekerja sedangkan syarikat multinasional global yang “menggajikan” mereka mengaut untung berjuta-juta billion. Melihat bagaimana kapitalism telah memerangkap hidup anda dalam jaring yang anda tidak sedari pun.But sometimes, when we think that there's no other way, we love to do rebellion. :)


Anyway, Ismas Saring says it’s OK to use rojak language. I’m not an English language user in my daily life, so if you spot any grammatically errors, please kindly correcting me on the comment page. I'm just having fun practicing my writing. he he.

I'm liberal.

I’m liberal. I’m liberal as a wild horse. I roam anywhere I want. I dig knowledge when I think it worth. From the blood of Jesus’ nailed hand to the last breathe of Marx on his armchair. I praise experiences that can carry me away. From the In Rainbows' electrical vibrate of seductive songs to the Gregor’s sorrow when he wakes up from his sleep. But I’m not supporting any liberal Islam movement. Islam had already liberated me. Islam didn’t need any liberalization. Before the idea of liberalism, individualism, socialism, communism, anarchism, pluralism and so on, God already gave us an answer for social equality. Islam."This day I have perfected your Deen (Complete way of Life, Religion) for you, and completed my favour upon you, have chosen ISLAM as your Deen (way of life)." (Qur'an, Al-Ma'idah 5:3)

Sunday, February 14, 2010

Gerakan Anti-globalisasi dan Negara Dunia Ketiga.

Kelemahan besar gerakan anti-globalisasi (mungkin terma yang lebih tepat ialah gerakan keadilan global-saya lebih suka yang ini, anti-globalisasi korporat atau anti-kapitalis) ialah kurangnya dukungan daripada masyarakat dunia ketiga, yang ironinya menjadi salah satu subjek yang diperjuangkan oleh gerakan ini akan kebajikannya. Perkara ini terjadi memandangkan ternyata sebenarnya proses globalisasi dan liberalisme ekonomi telahpun banyak meningkatkan taraf hidup masyarakat dunia ketiga, melalui perindustrian terutamanya dan diperakui oleh ramai ahli ekonomi dengan statistik-statistik yang memperlihatkan peningkatan ekonomi secara mendadak apabila pasaran liberal diamalkan. Contohnya, di negara kita, berbanding dengan tahun 70-an dan 80-an, dasar perindustrian pada tahun 90-an dengan kewujudan zon-zon perdagangan bebas telah mengubah landskap ekonomi negara, mewujudkan banyak peluang pekerjaan dan meningkatkan taraf hidup (saya masih ingat pada waktu itu, operator pengeluaran sangat berlagak dengan gaji 1K mereka dan saya sebagai pelajar sekolah pernah terfikir untuk berhenti sekolah dan kerja kilang).

Secara mudah; sekiranya pelabur tidak datang, maknanya tidak ada pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik sebagaimana yang dikatakan oleh bekas konsulat Mexico di US, “di negara miskin seperti kami, alternatif kepada pekerjaan dengan gaji yang rendah, ialah tiada pekerjaan langsung.” Hujah-hujah inilah yang dipegang oleh ahli ekonomi arus perdana lalu menunding gerakan keadilan global sebagai neo-komunis/sosialis lalu Naomi Klien itu ialah Karl Marx dan No Logo itu ialah The Comunist Manifesto. Nampaknya sekarang, mereka sedang menjuih-juih bibir, mengejek-ngejek gerakan ini sebagai gerakan kemanusiaan radikal golongan muda pencari dunia utopia yang akhirnya akan mampus seperti komunis. Kapitalis tak akan mati.


Ya, mereka mungkin tak akan mati. Tapi kita yang mungkin akan pergi mampus. Salah seekor Harimau Asia kelihatannya tidak lagi segarang dulu. Kenapa?


Saya bukannya ahli ekonomi (paling tinggi gua belajar ekonomi asas je masa sekolah menengah), lalu inilah pandangan saya sebagai rakyat marhaen yang bekerja, makan gaji dan berbelanja, iaitu; ekonomi negara kita pada masa sekarang tidak lagi segagah dulu. Perkara ini rasanya bukan saya seorang sahaja yang menyedarinya, malahan oleh ramai orang di sekitar kehidupan saya. Secara tiba-tiba, wawasan 2020 yang suatu ketika dulu bagaikan puteri yang sangat rupawan yang telah kita pikat, yang hanya menunggu hari nikah untuk kita rangkul dengan pelukan erat, kini sudah mulai menjauh. Sekarang, kita ini berdebar-debar memikirkan kemungkinan-kemungkinan pertunangan yang telah diikat itu akan putus di tengah jalan atau tertangguh untuk jangka masa yang kita sendiri tidak dapat meramalnya. Impian untuk menjadi negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020 kelihatannya nampak kabur dan diperakui sendiri oleh Mahathir (disini). Kenapa? -selain daripada menyalahkan kelembapan ekonomi dunia- KENAPA?

Secara mudah kerana kita tidak ada fundamental perindustrian yang kuat. Kita menyediaan barang yang akan dijual oleh orang lain. Revolusi perindustrian di barat memakan masa yang sangat panjang untuk menjadi sangat gagah, sedangkan revolusi perindustrian negara kita hanya melalui pembukaan zon perdagangan bebas. Revolusi industri di barat disertai dengan penciptaan dan inovasi baru, tepi revolusi industri di negara kita tugas juruteranya hanya memeriksa produk. Berbanding Taiwan dan Korea, perindustrian di negara kita didominasi oleh multinasional asing. Berbanding kedua-dua negara ini Kita gagal membina satupun industri tempatan yang benar-benar gagah. Perwaja? Proton? (heh). Kebergantungan kepada pelabur asing nampaknya hanyalah seperti bergantung kepada seutas tali yang boleh putus bila-bila masa. Mereka tidak bersimpati pun dengan keperluan negara.


Korporat Kapitalis Multinasional Global berkata kepada kita, “Nah, sekarang aku sepak punggungmu!”


Kita ini tidak lagi berguna apabila kilang-kilang di zon-zon ekonomi bebas kepunyaan kita tidak dapat menghasilkan produk yang paling murah untuk dijual oleh kapitalis korporat ini. Mereka boleh mendapatkannya di Indonesia, Filipina, India dan terutamanya China dengan harga yang lebih murah. Berapa banyak kilang-kilang terutamanya elektronik di negara kita yang telah bungkus. Akhirnya, ianya seperti putaran ganas kemiskinan, untuk mengekalkan pelabur ini, kita perlu bertahan dengan kos yang paling murah. Kerana itu, sejak tahun 1999 hingga sekarang, gaji asas pekerja kilang tidak berubah-ubah. Pendapatan ini ternyata tidak cukup bagi menampung kos hidup yang meningkat dengan sangat cepat pula. Pekerja tempatan tidak dapat bertahan dengan gaji yang tidak pun dapat menampung kos hidup dan kerana itu pengusaha kilang terpaksa menggajikan pekerja asing, lalu berlakulah diskriminasi terhadap pekerja tempatan.

Kita menyedari perkara ini, dan kerana itulah diperkenalkan pembangunan modal insan untuk melahirkan manusia yang kreatif dan inovatif dan etc. etc. (dasarnya cukup menarik, tetapi perlaksaannya dalam pendidikan yang ada sekarang sangat saya ragui kebolehberjayaannya, tetapi isu ini walaupun sangat kritikal, kita ketepi dahulu). Kita tidak mahu lagi menjadi pembuat produk semata-mata, sedangkan jenama dipegang oleh orang lain dan dijual pula kepada kita dengan harga yang tinggi. Katakanlah kita berjaya melahirkan modal insan gemilang, yang dapat menghasilkan produk yang mencapai strandard antarabangsa, tetapi adakah produk-produk baru yang dicipta ini dapat bersaing dengan jenama-jenama antarabangsa? Persoalan utama, adakah jenama produk kita mampu bersaing dengan jenama gergasi korporat? Adakah Kasut Gombak dapat bersaing dengan Nike? Proton bersaing dengan Honda? Proton gagal dalam mengeksport jenama mereka.

Secara umumnya, inilah antara hujah yang boleh dipakai oleh gerakan anti-globalisasi bagi mendapatkan dukungan daripada golongan kiri, terutamanya bagaimana penindasan dan ketidakadilan berlaku dalam gerakan ekonomi liberal neo-kapitalis melalui monopoli multinasional gergasi atau kolonialisasi cara baru.-Penafian. Anti-globalisasi bukanlah satu gerakan nasionalis yang benci kepada pendatang, contohnya; atau gerakan jumud yang anti kepada nilai-nilai global, tidak meraikan kepelbagaian; atau politikus yang takut kepada keterbukaan maklumat di dalam internet; atau orang yang keras mempertahankan nilai tradisinya, lalu melihat nilai-nilai lain sebagai ancaman. Untuk pemahamam dengan lebih terperinci, sila baca No Logo oleh Naomi Klien yang boleh dibaca percuma di sini. No Logo telah diiktiraf sebagai “kitab suci* gerakan militan anti-korporat.”

Oh ya, Naomi Klein adalah seorang Yahudi, tetapi berita baik kepada golongan semua-ini-adalah-propaganda-yahudi, Klein juga dibenci oleh orang Yahudi. Ada Facebook “Ban Naomi Klein” yang ironinya digerakkan oleh orang Yahudi. Dalam komen-komen anda boleh lihat, betapa pendukung zionis membencinya.

*aku nak tulis “Quran” bagi menterjemahkan metafora “Bible”, tapi tak pasal je karang. :P.

Tuesday, February 09, 2010

KFC Haram


Masa tu cuti semester. Aku dengan Awie kerja KFC. Aku kerja bahagian standby ayam, masak burger dan kentang goreng. Awie kerja bahagian sapu-sapu (ye la, sebab Awie lebih kacak lalu diletakkan di bahagian depan untuk servis pelanggan). Masa interview diaorang tanya sebelum ni kerja apa. Aku cakap motong getah (Aku dapat lesen menoreh getah daripada arwah abah waktu tingkatan satu. Perasaan masa tu macam baru dapat lesen kereta. Motong masa sabtu ahad, cuti sekolah, masa tunggu result SPM dan cuti semester. Kalau dalam skala kemahiran 5, mungkin markah aku ialah 4.3. Kalau pelan yang tinggi sampai ke dahan yang pertama dan pisau toreh kena sambung dengan batang kayu, aku boleh toreh guna sebelah tangan. Mahir menggunakan kedua-dua kaedah, tolak dan tarik. Tak terlalu tebal, dan tak terlalu nipis. Torehan terkena kayu tu jarang-jarang, dan kalau ada anugerah kebun dengan pelan tercantik, atas podium tu gerenti la. Cuma lambat sikit sebab aku mengular, menyorok hisap rokok. Nyamuk banyak).

Mula-mula kami kerja di TUTA. Dalam seminggu lepas tu kami dihantar ke Plaza Angsana yang waktu tu baru siap. Waktu Plaza Angsana dibuka secara rasmi kepada umum, kami memang dah mula kerja beberapa hari sebelumnya. Persiapan untuk pembukaan pertama kali. Pelanggan memang ramai. Penat weh. Bukannya ada kerusi boleh duduk. Balik rumah terus tidur. Kerja tak sampai sebulan, Awie bergaduh dengan pekerja Bangladesh. Sebab apa ntah, aku dah lupa. Nanti aku tanya Awie balik. Pengurus cakap, kalau kitaorang berenti, tak dapat gaji. Tapi Awie degil. Aku kena ikut Awie, sebab aku bonceng motor dia pegi kerja. Bila sampai rumah, Awie boleh menyesal pulak. Ye la, kerja penat-penat tak dapat apa. Awie nak masuk balik tapi aku cakap, “gua kalau dah ludah memang tak telan balik.”

OK lah, atas sebab-sebab peraturan kami memang patut tak dapat gaji, tapi penat lelah gua memang gua tak halalkanlah. Otak kapitalis mana entah buat peraturan macam tu. Semua nak memudah dan mengenyangkan orang kat atas-atas. Pergi mampuslah CEO KFC makan hasil penat lelah kami secara haram.

Lepas tu aku buat kerja kontrak dengan Steve. Cat lorong pejalan kaki dari perpustakaan Sultanah Zanariah sampai Fakulti Kejuruteraan Sains & Geoformasi. Gaji yang diaorang bagi boleh tahan juga dan itulah gaji aku yang pertama selain gaji dari arwah abah. Dari situ aku fikir aku memang suka kerja berat-berat dan kotor. Baru maskulin. Agaknya sebab itulah lebih dua tahun aku bertahan buat kerja binaan bila habis diploma.

What advantage and disadvantage of working in kfc?

advantages-
1. free chicken
2. free chicken
3. free chicken

Disadvantages
1. shitty pay
2. smell like chicken
3. shitty pay and smell like chicken

Buat Rasidi Ismail


Setelah semua yang engkau buat

dunia ini tak berubah sedikit pun

walaupun dalam kalangan kawan-kawan yang paling dekat

aku macam ini juga, tak melihat apa-apa

mungkin bercakap-cakap, tentang kenapa dan untuk apa

mengandai-andai

tapi kemudian semua pun melenyap, kehidupan pun berjalan macam biasa

macam badai tsunami

melanggar sekali

dan kemudian pergi.colour test

Aku baca nih : Favorite colors test shows CEOs are different; take the test
Aku pun nak test gak la.
resultnya agak akurate. serius.

Best Occupational Category

You're a CREATOR

Keywords

Nonconforming, Impulsive, Expressive, Romantic, Intuitive, Sensitive, and Emotional

These original types place a high value on aesthetic qualities and have a great need for self-expression. They enjoy working independently, being creative, using their imagination, and constantly learning something new. Fields of interest are art, drama, music, and writing or places where they can express, assemble, or implement creative ideas.

CREATOR OCCUPATIONS
Suggested careers are Advertising Executive, Architect, Web Designer, Creative Director, Public Relations, Fine or Commercial Artist, Interior Decorator, Lawyer, Librarian, Musician, Reporter, Art Teacher, Broadcaster, Technical Writer, English Teacher, Architect, Photographer, Medical Illustrator, Corporate Trainer, Author, Editor, Landscape Architect, Exhibit Builder, and Package Designer.

CREATOR WORKPLACES
Consider workplaces where you can create and improve beauty and aesthetic qualities. Unstructured, flexible organizations that allow self-expression work best with your free-spirited nature.

Suggested Creator workplaces are advertising, public relations, and interior decorating firms; artistic studios, theaters and concert halls; institutions that teach crafts, universities, music, and dance schools. Other workplaces to consider are art institutes, museums, libraries, and galleries.


wakaka.